chicksΣτο κτήμα του μπαρμπα-Φώτη έχουν αποφασίσει ότι με τα κοκόρια και τις κότες θα ακολουθούν την παρακάτω μέθοδο:

  • Ένας κόκορας με το που μεγαλώσει λίγο τον σφάζουμε και τον τρώμε
  • Μια κότα με το που γεννήσει δυο αυγά (και τα κλωσήσει εννοείται) την σφάζουμε και την τρώμε

Είχαν ξεκινήσει με μια κότα (που μόλις γέννησε τα δυο πρώτα της αυγά φαγώθηκε) και συνέχιζαν την παραπάνω τακτική μέχρι που κάποτε…. τους έμειναν μόνο κόκορες – που όλοι τους φαγώθηκαν.
Αν όλα αυτά τα χρόνια φαγώθηκαν 2010 κόκορες, βρείτε πόσες ήταν οι κότες που φαγώθηκαν!

7 Σχόλια “Γρίφος λογικής για καλοφαγάδες!”
  1. Ο/Η KostasZK λέει:

    Ερωτήσεις:
    1) Τ’ς μαρκαλάει κάποιους κόκουρας ή αυτουβατεύουντι;
    2) Μετράμε και την πρώτη κότα και τους δύο τελευταίους κόκορες;

  2. Ο/Η vaggelis λέει:

    den prokeite na exoun fagwthei oles oi kotes apo ti stigmi pou gennage auga kai ta klosisoune giati tha exei sunexei kotes

  3. Ο/Η barbaStavros λέει:

    ξεκινήσαμε με κότα που από τα δύο αυγά της το ένα θα είναι κότα (προφανώς 50-50 αφού δε μας έχει δώσει κάτι άλλο) άρα θα έχουμε πάντα μία κότα, κάτι δεν πάει καλά στο πρόβλημα..

  4. Ο/Η Kostas λέει:

    Νομίζω ότι είναι μια χαρά το πρόβλημα.
    Μια κότα μπορεί να γεννήσει 2 κότες και να συνεχίσουν και οι δύο ακολουθίες.
    Μπορεί να γεννήσει 1 κότα και ένα κόκορα και να συνεχίσει η μία ακολουθία.
    Μπορεί να γεννήσει 2 κόκορες και να σταματήσει η ακολουθία.

  5. Ο/Η Μάνος λέει:

    Παιδιά η κότα για να γεννήσει αυγά γεννά και μόνη της, όμως για να εκκολαφθούν πρέπει τα ωάρια της κότας να γονιμοποιηθούν από κόκκορα.Άρα μόνο μία ακολουθία είναι δυνατό να συνεχίσει….αναρωτιέμαι πότε επιτέλους θα ελεγχθουν οι απαντήσεις.

  6. Ο/Η Kostas λέει:

    Μάνο,
    το πρόβλημα λέει ότι έχουμε αρχικά μία κότα. Άρα “λογικά” δεν συνεχίζεται καθόλου η ακολουθία.
    Ήταν ερώτησή μου στις 20-11-2010, αλλά για να έχει έννοια το πρόβλημα, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι είναι λυμένο το θέμα του βατέματος. Οπότε πρέπει να ισχύει το σχόλιό μου στις 27-1-2011.

  7. Ο/Η pantsik λέει:

    SPOILER:
    Το πρόβλημα έχει και απλούστερη λύση χωρίς μαθηματικά:
    – Αν η πρώτη κότα γέννησε δυο κόκορες τότε αυτοί δεν θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν μόνοι τους (η αρχική σφάχτηκε) και η αποικία θα τερματιζόταν εκεί. Επειδή θα έχουν σφαχτεί μόνο 2 κόκορες έχουμε άτοπο.
    – Αν η πρώτη κότα γέννησε δύο κότες, τότε αυτές δεν θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν μόνες τους χωρίς κόκορα και η αποικία θα τερματιζόταν εκεί. Επίσης άτοπο.
    – Συνεπώς η πρώτη κότα πρέπει να γέννησε έναν κόκορα και μία κότα. Η αρχική κότα σφάζεται, η μικρή κότα και ο κόκορας μεγαλώνουν και μένουμε με έναν κόκορα που γονιμοποιεί την αδελφή του. Ο κόκορας σφάζεται και αυτός οπότε στο σημείο αυτό έχουμε 1 σφαγμένο κόκορα και 1 σφαγμένη κότα (τη μαμά). Θεωρούμε τώρα πως η γονιμοποιημένη κότα είναι η αρχική που είχαμε και το πρόβλημα επαναλαμβάνεται από την αρχή.
    Σε κάθε επανάληψη της διαδικασίας έχουμε ίσο αριθμό σφαγμένων κοκόρων και κοτών. Σε 2008 επαναλήψεις θα έχουν σφαχτεί 2008 κότες και άλλοι τόσοι κόκορες. Η τελευταία κότα γέννησε 2 κόκορες που σφάχτηκαν, όπως επίσης κι αυτή, οπότε συνολικά θα έχουν σφαχτεί 2010 κόκορες και 2009 κότες.

  8.  
Κάντε ένα σχόλιο