Παρακάτω θα κάνω quote ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου “Ψηφιακό Οχυρό” του Dan Brown (Εκδόσεις Λιβάνη, ISBN 960-14-1101-1). Χρησιμοποιώ ένα κείμενο που έχει εκδοθεί και όχι ένα δικό μου κειμενάκι για να μην νομίσετε ότι το κόλπο δουλεύει μόνο όταν το κείμενο αυτό είναι ειδικά προκατασκευασμένο. Δεν σας ζητώ να διαβάσετε το κείμενο, σας ζητώ να κάνετε το εξής:

 1. Βάλτε ένα αριθμό στο νου σας από το 1 μέχρι το 10.
 2. Στο κείμενο, ξεκινώντας από την πρώτη λέξη, μεταφερθείτε στην λέξη η οποία είναι σε σειρά ίση με τον αριθμό που βάλατε στο νου σας. π.χ. αν βάλατε στο νου σας τον αριθμό 4, πηγαίνετε στην 4η λέξη του κειμένου.
 3. Στην λέξη που θα μεταφερθείτε μετρήστε πόσα γράμματα έχει. Αγνοήστε τις τελείες και τα κόμματα. Μόνο γράμματα.
 4. Ο αριθμός των γραμμάτων αυτών είναι ο νέος αριθμός στον νου σας. Επαναλάβατε τα βήματα 2-4 μέχρι να τελειώσει το απόσπασμα του κειμένου.

Το κείμενο:

“Λένε ότι την ώρα που πεθαίνει ο άνθρωπος τα πάντα γίνονται ξεκάθαρα· ο Ενσέι Τακάντο καταλάβαινε τώρα ότι αυτό ήταν αλήθεια. Καθώς έπιανε σφιχτά το στήθος του και έπεφτε σφαδάζοντας στο έδαφος, συνειδητοποίησε τι φρικτό σφάλμα είχε διαπράξει. Κάποιοι περαστικοί πλησίασαν, στάθηκαν σαστισμένοι από πάνω του, προσπάθησαν να βοηθήσουν. Όμως ο Τακάντο δεν ήθελε βοήθεια – ήταν πολύ αργά για τον ίδιο.”

Εφαρμόσατε την μέθοδο; Είστε έτοιμοι να βάλουμε ένα στοιχηματάκι;

Λοιπόν, άμπρα-κατάμπρα, μαντεύω ότι η τελευταία λέξη “κλειδί”, πριν τελειώσει το κείμενο, ήταν η λέξη “για”. Σαστίσατε;

Για να μάθετε πως δουλεύει το κόλπο, τα μαθηματικά που κρύβονται από πίσω καθώς και μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή με χρήση τράπουλας ακολουθήστε αυτό το link.

7 Σχόλια “Kruskal Count – Εφαρμογή σε κείμενο”
 1. Ο/Η pantsik λέει:

  Αντικατέστησα στο παράδειγμα κειμένου που παραθέτετε τη λέξη «πάντα» με τη λέξη «ονειροφανταστικά». Το κείμενο έτσι γίνεται:

  «Λένε ότι την ώρα που πεθαίνει ο άνθρωπος τα ονειροφανταστικά γίνονται ξεκάθαρα· ο Ενσέι Τακάντο καταλάβαινε τώρα ότι αυτό ήταν αλήθεια. Καθώς έπιανε σφιχτά το στήθος του και έπεφτε σφαδάζοντας στο έδαφος, συνειδητοποίησε τι φρικτό σφάλμα είχε διαπράξει. Κάποιοι περαστικοί πλησίασαν, στάθηκαν σαστισμένοι από πάνω του, προσπάθησαν να βοηθήσουν. Όμως ο Τακάντο δεν ήθελε βοήθεια – ήταν πολύ αργά για τον ίδιο.»

  Στη συνέχεια επιλέγω σαν πρώτον αριθμό το 10 και καταλήγω στη λέξη «αργά» και όχι στη λέξη «για».
  Αυτό σαν παράδειγμα πως είναι δυνατόν (αν και αρκετά απίθανο) η μέθοδος να μην έχει εφαρμογή στον γραπτό λόγο.

 2. Ο/Η pantsik λέει:

  …Πάντως η εφαρμογή είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα! Ανυπομονώ να τη δοκιμάσω με τράπουλα στους δικούς μου.

 3. Ο/Η mouridis λέει:

  Αρχικά, είναι απολύτως φυσιολογικό αν αλλάξεις το κείμενο να μην καταλήγεις στην ίδια λέξη. Θέλει εξήγηση αυτό; Δηλαδή αν χρησιμοποιήσεις απόσπασμα από άλλο βιβλίο θα περίμενες ότι πάλι θα καταλήξεις στην λέξη “για”;

  Το θέμα -λοιπόν- δεν είναι γιατί δεν καταλήγεις στο “για” αλλά γιατί ξεκινώντας π.χ. με τον αριθμό 1 και μετά με τον αριθμό 10 δεν καταλήγεις στην ίδια λέξη. Όμως, όπως αναλυτικά εξηγείται στη δημοσίευση στο Κ.ΕΠΙΚ., βασική προϋπόθεση για την λειτουργία της μεθόδου είναι το πλήθος των λέξεων του κειμένου να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τον μέσο μήκος αυτών. Εσύ, αντικαθιστώντας στρατηγικά μια λέξη 5 γραμμάτων με μια άλλη 16 γραμμάτων, αυξάνεις σημαντικά το μήκος μιας λέξης, χωρίς να προσθέτεις επιπλέον λέξεις στο κείμενο. Έτσι, είναι φυσιολογικό να “σπάσει” η μέθοδος.

  Αν θες να κρατήσεις την περίεργη αντικατάσταση λέξης που έκανες και να συνεχίσει να λειτουργεί το κόλπο, δεν έχεις παρά να προσθέσεις περισσότερο κείμενο. Βάλε π.χ. άλλη μια παράγραφο κείμενο και θα δεις ότι πάλι η μέθοδος θα συγκλίνει σε μια λέξη με όποιον αριθμό και αν ξεκινήσει.

  Αντίθετα, αν δεν θες να προσθέσεις λέξεις στο κείμενο, δοκίμασε να “κοντύνεις” σημαντικά τις υπάρχουσες λέξεις και θα δεις ότι η μέθοδος θα λειτουργήσει πάλι.

 4. Ο/Η pantsik λέει:

  @mouridis: Στην πρώτη παράγραφο της απάντησής σου κάνεις λάθος. Με οποιονδήποτε άλλο αρχικό αριθμό εκτός από το 10, καταλλήγουμε πάντα στη λέξη «για» όπως και πριν. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο αριθμός 10 που καταλλήγει στη λέξη «αργά». Αυτό ήθελα να αναδείξω με την αλλαγή που έκανα: πως η μέθοδος δεν οδηγεί εγγυημένα σε επιτυχία.
  Κατά τα άλλα, όσα γράφεις είναι σχετικά σωστά και δεν διαφωνώ μαζί σου. Σχετικά, γιατί οι φράσεις “θα δεις ότι πάλι η μέθοδος θα συγκλίνει σε μια λέξη με όποιον αριθμό και αν ξεκινήσει” και “θα δεις ότι η μέθοδος θα λειτουργήσει πάλι”, δεν είναι πάντα αληθείς.

 5. Ο/Η mouridis λέει:

  χεχεχεχε… έχεις πολλά να μάθεις ακόμα για την ακριβολογία φίλε Πάνο.

  Στο μεταξύ να σε ρωτήσω κάτι: αν ελέγξεις την ισχύ του πυθαγορείου θεωρήματος σε ένα σκαληνό τρίγωνο και δεν ισχύει, θα έχεις αποδείξει ότι το πυθαγόρειο θεώρημα “δεν είναι πάντα αληθές”;

 6. Ο/Η pantsik λέει:

  Όχι αγαπητέ mouridi, γιατί το πυθαγόρειο θεώρημα είναι πάντα αληθές στο πλαίσιο αναφοράς του, δηλαδή στα ορθογώνια τρίγωνα και ποτέ αληθές για τα σκαληνά τρίγωνα. Στο δικό μας παράδειγμα όμως, το πλαίσιο αναφοράς είναι στην πρώτη περίπτωση μια παράγραφος με περισσότερες λέξεις και στη δεύτερη περίπτωση μια παράγραφος με μικρότερες λέξεις. Είναι νομίζω προφανές, πως οι δύο προτάσεις σου δεν είναι πάντα αληθείς σε αυτά το πλαίσια αναφοράς, αλλά εξαρτώνται από το ποια ακριβώς θα είναι αυτή η παράγραφος.

  Όσο για τον ασαφή και αόριστο τρόπο που ξεκινάς τη δεύτερη απάντησή σου, τον θεωρώ απλά μια ανεπιτυχή προσπάθεια άμυνας ελλείψει καλύτερων επιχειρημάτων, παρά μια δήλωση που είχε στόχο να με μειώσει οπότε δεν θα το προχωρήσω περισσότερο.

 7. Ο/Η mouridis λέει:

  Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις αγαπητέ, είναι ότι εσύ μου γράφεις την άποψή σου και εγώ σου γράφω τα αποδεδειγμένα γεγονότα. Δεν υπάρχουν προυποθέσεις ανά περίπτωση. Οι προυπόθεση είναι μια. Αρκετά μεγάλο κείμενο σε σχέση με το μήκος των λέξεων. Αν θέλεις τον τύπο που ορίζει επακριβώς την προυπόθεση αυτή δεν έχεις παρά να διαβάσεις το ανάλογο paper, για το οποίο υπάρχει link στη σελίδα του ΚΕΠΙΚ.

  Πώς σου φαίνεται αυτό για επιχείρημα; Σε καλύπτει δημοσιευμένο paper ή είναι πολύ άκυρο για την μεγαλειότητά σου;

 8.  
Κάντε ένα σχόλιο