Αρχείο για Ιούνιος, 2010

Παρατηρήσαμε τις προηγούμενες μέρες κάποια μυστήρια προβλήματα με τη φόρμα αποστολής λύσεων. Το βασικό είναι ότι αν το συνημμένο αρχείο είναι .zip η λύση δεν φτάνει ποτέ σε εμάς αλλά “χάνεται” κάπου στο δρόμο. Με άλλου τύπου συνημμένα φαίνεται να λειτουργούν όλα καλά. Μέχρι νεωτέρας θα παρακαλούσαμε να στέλνετε τις λύσεις με απλό e-mail. Έχουμε απαντήσει σε όλες τις λύσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ήδη στείλει λύση για κάποιο γρίφο και δεν έχετε λάβει απάντηση δυστυχώς η λύση δεν έφτασε ποτέ σε μας.
Ζητάμε συγγνώμη και την κατανόησή σας.

maximum
Επειδή έχουμε καιρό να βάλουμε εύκολο γρίφο και μιας και μπαίνει σιγά σιγά το καλοκαίρι και αρχίζουν τα μπανάκια… για σήμερα έχουμε κάτι χαλαρό!

Ελπίζω να ξέρετε τι λέμε απόλυτη τιμή ενός αριθμού…. για να βοηθήσουμε απόλυτη τιμή ενός αριθμού α είναι ο ίδιος ο αριθμός (α) αν πρόκειται για θετικό αριθμό και ο αντίθετός του (-α), αν πρόκειται για αρνητικό αριθμό.
Συμβολίζεται με δυο κάθετες γραμμούλες πχ |2| = 2 και |-3| = 3.

Μέγιστο (max) δύο αριθμών λέμε τον μεγαλύτερο από τους δύο (λογικό έτσι;) Π.χ. max(4,3) = 4 ή max(2,- 9) = 2.

Από εσάς θέλουμε να ορίσετε την απόλυτη τιμή με χρήση του μέγιστου (αρκετά εύκολο θα λέγαμε) και έπειτα να ορίσετε το μέγιστο κάνοντας χρήση της απόλυτης τιμής (όχι και τόσο εύκολο)!

group of sixΈξι (6) άνθρωποι βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο…. Κάπου εκεί φέρνει βόλτες και ο Βρασίδας το μυρμήγκι… ο Βρασίδας τους κοιτά και αναρωτιέται…. πόσοι από αυτούς γνωρίζονται μεταξύ τους; Διαπιστώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν τελικά όλοι άγνωστοι μεταξύ τους….

Εσείς μπορείτε να δείξετε ότι σε μια 6άδα ανθρώπων θα υπάρχει πάντα είτε μια τριάδα ανθρώπων που θα είναι άγνωστοι μεταξύ τους είτε μια τριάδα που θα είναι και οι τρεις γνωστοί μεταξύ τους;

Αν έχουμε μια κανονική τράπουλα οι φίλοι του YouReka.gr μπορούν εύκολα να δείξουν ότι η πιθανότητα αν τραβήξω 4 χαρτιά να μου τύχουν 4 ίδια (πχ 4 ντάμες, 4 10άρια κλπ) είναι 3/51 * 2/50 * 1/49. Για αυτό το λόγο λέμε να σας ζητήσουμε κάτι λιγάκι πιο προχωρημένο! Θέλουμε την πιθανότητα να έχουμε 4 ίδια αν τραβήξουμε 6 χαρτιά!