Αρχείο για Φεβρουάριος, 2009

tri.jpg

Ο φίλος μας ο Γεωμετρίδης έχει ένα κόλλημα…. θέλει όλα τα σημεία στα σχήματά του να έχουν μεταξύ τους ακέραιες αποστάσεις… Έτσι αποφάσισε μια μέρα να φτιάξει ένα ισόπλευρο τρίγωνο ΑΒΓ πλευράς 1 μονάδα. Αφού το έφτιαξε βρήκε ένα σημείο που απείχε 7 μονάδες από το Α. Αλήθεια πόσο απείχε το σημείο από το Β και πόσο από το Γ;

Μη ξεχνάτε το κόλλημα του φίλου μας… οι αποστάσεις φρόντισε να είναι ακέραιες

Σ ένα οριζόντιο τετράγωνο τραπέζι ΑΒΓΔ υπάρχει στη διαγώνιο ένα κατακόρυφο «εμπόδιο», ορθογώνιο τρίγωνο ΔΚΒ με γωνίες 60, 30 μοίρες, όπως φαίνεται στο σχήμα.

Πόση είναι η απόσταση που θα διανύσει ένα μυρμηγκάκι (ο γιος του Βρασίδα, δεν έχει και πολύ καλές σχέσεις με τον πατέρα του) από τον πιο σύντομο δρόμο για να πάει από το σημείο Α στο σημείο Γ ;
sxima

Το γρίφο μας έστειλε ο χρήστης BarbaStavros

ΥΓ ο BarbaStavros δεν έχει από όσο γνωρίζουμε καμία σχέση με το Βρασίδα το μυρμήγκι…

1liner1.jpg

Όλοι μας (οκ οι περισσότεροι) γνωρίζουμε τον κλασικό γρίφο που ζητάει να ζωγραφίσεις ένα σπιτάκι με ένα Χ στη μέση (βλ σχήμα δίπλα) χωρίς να σηκώσεις το στυλό από το χαρτί… και κανένας μας δεν τα έχει καταφέρει.

Ο διαχρονικός αυτός γρίφος έφτασε και στο σχολείο του Θοδωράκη… ο οποίος τυραννιέται μερόνυχτα προσπαθώντας να τα καταφέρει. Αλήθεια μπορεί κάποιος να του εξηγήσει αν αυτό που προσπαθεί είναι αδύνατο ή αν τελικά μπορεί να γίνει;

Να λάβετε υπόψιν ότι παρόλο που κάτι πήρε από το θείο του είναι ακόμα πολύ μικρός για να μπορέσει να κατανοήσει τοπολογικές έννοιες….

Τι έχετε να πείτε για το παρακάτω σχήμα;
Πόσες “μονοκοντυλιές” θα χρειαστούμε για να το κάνουμε;

1liner2.jpg

το γρίφο μας έστειλε ο χρήστης Andy

800px-ant_at_work_02.jpg

Οι περισσότεροι θα ξέρετε τον κλασσικό γρίφο με το ζώο (εμείς θα πούμε ότι έχουμε ένα μυρμήγκι – ναι ο γνωστός πλέον Βρασίδας) που θέλει να ανεβεί κάπου (σε ένα λοφάκι 20 μέτρων στην περίπτωσή μας) και τη μέρα ανεβαίνει 3 μέτρα, αλλά το βράδυ που κοιμάται πέφτει 2 μέτρα.

Στον κλασικό αυτό γρίφο η ερώτηση είναι σε πόσες μέρες θα φτάσει στην κορυφή και η “προφανής” απάντηση ότι πρακτικά ανεβαίνει 1 μέτρο την ημέρα άρα 20 μέρες είναι λάθος!

Εμείς ρωτάμε κάτι άλλο…
Αν ο Βρασίδας (που τη μέρα καταφέρνει και ανεβαίνει 3 μέτρα, αλλά το βράδυ που κοιμάται πέφτει 2 μέτρα) θέλει όχι απλά να ανέβει στο λοφάκι (20 μέτρα) αλλά θέλει και να ξανακατέβει, πόσες μέρες θα χρειαστεί;

786px-freerange_eggs.jpg

Η κυρά Μυγδάλω πήγαινε κάθε Τετάρτη στη λαϊκή της Τούμπας για να πουλήσει φρέσκα αυγά από τις κότες της. Μια από αυτές τις Τετάρτες έγινε το εξής περίεργο:

Πούλησε τα μισά αυγά που είχε σε κάποιον και του έδωσε και μισό δώρο.
Μετά πούλησε το 1/3 από όσα είχαν μείνει σε κάποιον και του έδωσε και 1/3 δώρο.
Μετά πούλησε το 1/4 από όσα είχαν μείνει σε κάποιον και του έδωσε και 1/4 δώρο.
Τέλος πούλησε το 1/5 από όσα είχαν μείνει σε κάποιον και του έδωσε και 1/5 δώρο.
Ότι περίσσεψε το μοίρασε εξίσου σε 13 φίλους της. Όλως περιέργως δεν χρειάστηκε ποτέ να σπάσει κάποιο αυγό σε αυτή τη διαδικασία.

Πόσα ήταν τα ελάχιστα αυγά που μπορεί να είχε αρχικά η κυρά Μυγδάλω;

800px-samogon.JPG

Ο shortmanikos τώρα που έχει χρόνο στο Καστελλόριζο έχει φτιάξει στο σπίτι ένα prive αποστακτήριο και φτιάχνει poteen (αλλά μην το πείτε σε κανέναν γιατί απαγορεύεται)… Λίγο πριν γυρίσει Θεσσαλονίκη για τις διακοπές του Πάσχα έχει προλάβει να εμφιαλώσει 12 μεγάλα και 12 μικρά μπουκάλια. Βέβαια έχει προλάβει επίσης να καταναλώσει 5 από τα μικρά και 5 από τα μεγάλα… Θέλει τώρα να μοιράσει στην υπόλοιπη ομάδα του YouReka (artnoage, mouridis, johnny5) την παραγωγή του έτσι ώστε να πάρει ο καθένας τους την ίδια ποσότητα ποτού και επίσης των ίδιο αριθμό μεγάλων και μικρών μπουκαλιών (γεμάτων ή άδειων). Βέβαια μετά από τόσο ποτό του είναι λίγο δύσκολο να βρει μια λύση.

Μπορείτε να
τον βοηθήσετε;

(προς αποφυγή παρεξηγήσεων το post γράφτηκε πίνοντας γάλα με σοκολάτα – χωρίς καν ζάχαρη)

Συμπλήρωση: Σε όγκο 2 μικρά μπουκάλια χωράν όσο ένα μεγάλο.
Αυτό ισχύει για το περιεχόμενο. Σαν “δοχεία” 2 μικρά δεν είναι ισάξια ενός μεγάλου.

Συμπλήρωση 2: Δεν επιτρέπονται μεταγγίσεις ανάμεσα στα μπουκάλια, θεωρούνται σφραγισμένα