Αρχείο για Σεπτέμβριος, 2008

121.jpgΚαθώς ξεσκόνιζα ένα βιβλίο φυσικής του πατέρα μου βρήκα το παρακάτω πρόβλημα – παράδοξο το οποίο παρεμπιπτόντως φέρει το όνομα ενός μεγάλου επιστήμονα της ιστορίας.Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα του δεν είναι τόσο παράδοξο όσο είναι όμορφο αλλά αυτό το αφήνω στην δικιά σας κρίση.

Έχουμε λοιπόν τρία σώματα με την ίδια μάζα στην κορυφή ενός κύκλου όπως φαίνεται δίπλα στο σχήμα και αφήνονται να πέσουν την ίδια στιγμή σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Το πρώτο κινείται σε κεκλιμένο επίπεδο και καταλήγει στο κόκκινο σημείο, το δεύτερο ομοίως καταλήγει στο πράσινο σημείο και το τρίτο αφήνεται σε ελεύθερη πτώση και καταλήγει στο κίτρινο σημείο.

Αν γνωρίζουμε ότι η χορδή που καταλήγει στο κόκκινο σημείο είναι μεγαλύτερη της χορδής που καταλήγει στο πράσινο σημείο και ότι το πείραμα λαμβάνει χώρα σε ιδανικές συνθήκες, να υπολογίσετε ποιο σώμα θα ακουμπήσει πρώτο το τοίχωμα – περίγραμμα του κύκλου.

chhat.jpgΠολλές φορές ακούμε πως τα μαθηματικά είναι άχρηστα στην καθημερινή μας ζωή, ωστόσο η δημιουργία των μαθηματικών προήλθε από τις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου και οι ίδιες ανάγκες μας ωθούν σε αυτά. Στο γρίφο αυτόν θα βοηθήσουμε ένα ράπτη να φτιάξει ένα κινέζικο καπέλο. Φανταστείτε ότι έχουμε ένα κυκλικό πανί με ακτίνα 1m (για ευκολία) και ότι θέλουμε να κόψουμε ένα μέρος του έτσι ώστε να φτιάξουμε το κωνικό κινέζικο καπέλο. Αν φ είναι η επίκεντρη γωνία του κυκλικού τομέα το οποίο θα αφαιρέσουμε, τότε ποια θα είναι η τιμή της φ ώστε το καπέλο να αποκτήσει το μέγιστο όγκο.

Διευκρίνιση : Αν από ένα κυκλικό δίσκο αφαιρέσουμε ένα κυκλικό τομέα  που αντιστοιχεί σε μια επίκεντρη γωνία και ταυτίσουμε τις πλευρές της επίκεντρης γωνίας τότε δημιουργείται ένας κώνος.

lovehand1.jpgΣτον ερχομό των 25 του ετών ο Βάιος ήρθε αντιμέτωπος με τον απολογισμό του πλήθους των γυναικών που περάσαν από την ζωή του. Αποφάσισε λοιπόν ότι η καλύτερη μέθοδος για να μετρήσει και να ομαδοποιήσει όλες τις τσούπρες αλλά και όλα τα υπέροχα πλάσματα που είχε γνωρίσει ήταν να ξεκινήσει να γράφει σε ξεχωριστά φύλλα κατηγοριοποιώντας τις και να σημειώνει παραδίπλα το χρόνο που πέρασαν μαζί.(Η κατηγοριοποίηση έγινε με κριτήρια του Βάιου που δε θα μάθουμε ποτέ)

Έτσι στο πρώτο φύλλο γράφει :Ελένη – 1 μήνας, στο δεύτερο φύλλο γράφει : Μαρία – 3 μήνες και Κική – 5 μήνες, στο τρίτο φύλλο γράφει : Χριστίνα – 7 μήνες, ξαδέλφη της Ελένης – 9 μήνες, Νεφέλη – 11 μήνες …

Τον σταματά  ο φίλος του ο Γιάννης και έχουν τον εξής διάλογο:

-Ρε φιλέ αυτοί οι αριθμοί είναι όροι αριθμιτικής προόδου .

-Ναι όντως..

-Χμμμ.. Φαντάσου να μην είχες κάνει σοβαρή σχέση με την Ειρήνη και το συνέχιζες , τι θα γινόταν άραγε ? Θεωρητικά μιλώντας πόσους μήνες θα είχε η πρώτη κοπέλα του ν-οστού φύλλου ?

Ο Βάιος έχει ασπρίσει από την ένωση των λέξεων σοβαρή και σχέση και δεν μιλάει.

Ο Γιάννης συνεχίζει και τον ρωτάει πόσο θα ήταν το άθροισμα των μηνών των γυναικών του ν-οστού φύλλου ?

Τι λέτε να βοηθήσουμε το φίλο μας το Βάιο στις δύο αυτές ερωτήσεις γιατί μάλλον ταράχτηκε τόσο πολύ που ξέχασε τα μισά μαθηματικά που ξέρει.

rooster.jpgΥπάρχουν πολλά πράγματα με τα οποία μπορεί κανείς να ασχοληθεί στις φτωχογειτονιές του Μεξικό, αλλά θα πίστευε ποτέ κανείς ότι η παρέα του youreka θα βρισκόταν σε τουρνουά κοκορομαχίας ? Έτσι οι 4 μας φίλοι βρέθηκαν να κάθονται ο καθένας σε μια από τις 4 γωνίες ενός ρινγκ πυγμαχίας με ένα οργισμένο κόκκορα στην αγκαλιά τους. Αν υποθέσουμε ότι η σειρά με την οποία κάθονται τα παιδιά είναι η εξής (αριστερόστροφα) : johnny5, artnoage, mouridis, shortmanikos. Σε πόσο χρόνο θα συναντηθούν οι κόκορες αν ο καθένας από δαύτους

1) κινείται με σταθερού μέτρου ταχύτητα 1m/sec

2) κινείται προσανατολισμένος με φορά προς το κόκορα που βρίσκεται δεξιά του, δηλαδή ο κόκορας του johnny5 κινείται εχθρικά προς το κόκορα του artnoage, ενώ του artonoage προς το κόκορα του mouridi κ.τ.λ.

Ερώτημα 2 : Απαντήστε στην ίδια ερώτηση αν υπάρχουν αντίστοιχα n φίλοι καθούμενοι στις n κορυφές ενός κανονικού n-γώνου.