Αρχείο για την κατηγορία “Προτάσεις”

8bit.pngΥπάρχουν λογιών λογιών παιχνίδια. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια τρελή κούρσα για το ποιος θα βγάλει το παιχνίδι με τα πιο τέλεια 3D γραφικά – που θα το βλέπεις και θα μένεις με το στόμα ανοιχτό…το sokoban δεν ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία. Το Sokoban είναι απ’ αυτά τα παιχνίδια που χωρίς να έχουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο concept ή κάτι το ιδιαίτερο να επιδείξουν στον τομέα των γραφικών ή του ήχου καταφέρνουν να σε κολήσουν κυριολεκτικά για ώρες μπροστά στον υπολογιστή – ένα απλό αλλά καλό puzzle game.
Η ιδέα είναι απλή: Είσαι ο Sokoban, ο αποθηκάριος. Σε κάθε πίστα υπάρχουν κάποια κουτιά τα οποία εσύ πρέπει να σμπρώξεις στις θέσεις τους. Μπορείς να σπρώξεις ένα κουτί τη φορά τη φορά ενώ δεν μπορείς να τραβήξεις ένα κουτί (μόνο σπρώχνεις). Έτσι απλά. Στην πράξη βέβαια υπάρχουν πίστες που μπορεί να πάρουν ώρες για να βγουν, μια και η κάθε κίνηση απαιτεί τρελό σχεδιασμό.
585643_83237_front.jpg Το παιχνίδι γράφτηκε το 1980, από τον Hiroyuki Imabayashi (α ρε αυτοί οι Γιαπωνέζοι) και έχει κυκλοφορήσει για διάφορες πλατφόρμες ( στην έκδοση για Game Boy -boxxle- έχει και υπόθεση, μαζεύεις λεφτά για να ρίξεις την κοπέλα των ονείρων σου :) ). Για περισσότερα δείτε:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sokoban

Όσοι ενδιαφέρεστε να του ρίξετε μια ματιά υπάρχουν εκδόσεις που παίζουν απ’τον browser όπως:
http://www.billybear4kids.com/games/online/sokoban/Sokoban.htm
http://www.freehalloween.com/sokoban/sokoban.htm

Για να το κατεβάσετε:
windows: http://joriswit.nl/sokoban/
linux: ανοίξτε τον package manager της διανομής σας και ψάξτε για Sokoban
mac: http://www.sloppydisk.com/sokoban/
http://members.aol.com/SokobanMac/

tangram-set-blueplas.jpgΌσοι δεν ξέρετε για τα tangram πιστεύω ότι αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά. Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι στο οποίο ξεκινώντας με 7 συγκεκριμένα σχήματα, ένα τετράγωνο, δύο μικρά τρίγωνα, δύο μεγάλα, ένα μεσαίο και ένα παραλληλόγραμμο προσπαθείς να φτιάξεις διάφορα σχήματα (τα οποία με λίγη φαντασία μοιάζουν με ανθρωπάκια, ζωάκια κλπ). Υπάρχει τεράστια ποικιλία σχημάτων που μπορεί να φτιάξει κανείς με τα 7 κλασικά κομμάτια του tangram. Όσοι ενδιαφέρεστε για παραπάνω πληροφορίες (ιστορία, διαστάσεις κομματιών κλπ) υπάρχει άρθρο στο wikipedia. Μια πρώτη γεύση μπορείται να πάρετε στο games.ztor.com. Προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη λύση είναι να φτιάξετε μόνοι σας ένα σετ και να βρείτε σχέδια απ’ το internet, π.χ. ρίξτε μια ματιά εδώ.

Παρακάτω θα κάνω quote ένα μικρό απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου “Ψηφιακό Οχυρό” του Dan Brown (Εκδόσεις Λιβάνη, ISBN 960-14-1101-1). Χρησιμοποιώ ένα κείμενο που έχει εκδοθεί και όχι ένα δικό μου κειμενάκι για να μην νομίσετε ότι το κόλπο δουλεύει μόνο όταν το κείμενο αυτό είναι ειδικά προκατασκευασμένο. Δεν σας ζητώ να διαβάσετε το κείμενο, σας ζητώ να κάνετε το εξής:

  1. Βάλτε ένα αριθμό στο νου σας από το 1 μέχρι το 10.
  2. Στο κείμενο, ξεκινώντας από την πρώτη λέξη, μεταφερθείτε στην λέξη η οποία είναι σε σειρά ίση με τον αριθμό που βάλατε στο νου σας. π.χ. αν βάλατε στο νου σας τον αριθμό 4, πηγαίνετε στην 4η λέξη του κειμένου.
  3. Στην λέξη που θα μεταφερθείτε μετρήστε πόσα γράμματα έχει. Αγνοήστε τις τελείες και τα κόμματα. Μόνο γράμματα.
  4. Ο αριθμός των γραμμάτων αυτών είναι ο νέος αριθμός στον νου σας. Επαναλάβατε τα βήματα 2-4 μέχρι να τελειώσει το απόσπασμα του κειμένου.

Το κείμενο:

“Λένε ότι την ώρα που πεθαίνει ο άνθρωπος τα πάντα γίνονται ξεκάθαρα· ο Ενσέι Τακάντο καταλάβαινε τώρα ότι αυτό ήταν αλήθεια. Καθώς έπιανε σφιχτά το στήθος του και έπεφτε σφαδάζοντας στο έδαφος, συνειδητοποίησε τι φρικτό σφάλμα είχε διαπράξει. Κάποιοι περαστικοί πλησίασαν, στάθηκαν σαστισμένοι από πάνω του, προσπάθησαν να βοηθήσουν. Όμως ο Τακάντο δεν ήθελε βοήθεια – ήταν πολύ αργά για τον ίδιο.”

Εφαρμόσατε την μέθοδο; Είστε έτοιμοι να βάλουμε ένα στοιχηματάκι;

Λοιπόν, άμπρα-κατάμπρα, μαντεύω ότι η τελευταία λέξη “κλειδί”, πριν τελειώσει το κείμενο, ήταν η λέξη “για”. Σαστίσατε;

Για να μάθετε πως δουλεύει το κόλπο, τα μαθηματικά που κρύβονται από πίσω καθώς και μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα εφαρμογή με χρήση τράπουλας ακολουθήστε αυτό το link.